AVUI ELS GEGANTS DE LA GARRIGA FAN 80 ANYS!

AVUI ELS GEGANTS DE LA GARRIGA FAN 80 ANYS!

Els garriguencs més alts compleixen en un dia com avui vuitanta anys d'història. Podem afirmar, sens dubte, que han esdevingut una part indestriable del patrimoni festiu del nostre poble.
Fem un repàs a la seva història...


Per situar els seus orígens hem de marxar de la Garriga i situar-nos a la Vilanova i la Geltrú de l'any 1940. La capital del Garraf havia perdut els seus mítics gegants durant la guerra i no foren recuperats fins l'any 1948 gràcies a l'impuls del @FomentVng


I aquest buit de quasi deu anys el van intentar suplir els nostres protagonistes! S'ha d'entendre que a partir de la dècada dels quaranta hi ha una forta revifalla de les manifestacions folklòriques, que són deIs pocs actes permesos a nivell popular fora del control polític

.Així doncs, un 23 de maig de 1940 s'estrenen aquests gegants durant les festes del Corpus Christi. Comprats pel geltrunenc Salvador Juncosa, a part de la processó de Corpus les figures participaren a les festes majors vilanovines durant vuit anys.


Aquests gegants foren adquirits a la casa @elingenio_1838 de Barcelona (modelats molt probablement per Lambert Escaler), i són un model de serie que en aquells temps i ja abans de la guerra, els podem trobar a altres pobles de Catalunya. Anaven abillats amb indumentària reial.


Amb al recuperació dels gegants de Vilanova l'any 1948 les figures d'en Salvador Juncosa van deixar de sortir i no va ser fins l'any 1951 que el seu propietari les va cedir a la Parròquia de la Geltrú. És per això que foren coneguts com els "Gegants de la Geltrú".


A la Geltrú no hi tingueren una vida massa llarga però sortien cada any per la Mare de Déu d'Agost aconduïts pels joves de la parròquia durant la seva Festa Major. Van sortir per última vegada el 15 d'agost de 1957.

L'any següent, el rector de la parròquia de la Geltrú va vendre els gegants a la Garriga i es reestrenar durant el Corpus de 1958 juntament amb una colla de capgrossos. Des d'aquell dia les figures s'integraren dins el panorama festiu d'una vila que els rebé amb entusiasme.


Els gegants de la Garriga en aquells anys sortien únicament per la processó de Corpus acompanyats d'un flabiol i fins ben entrada la dècada dels setanta no ens consta que les figures s'integressin a altres festes garriguenques com la Festa Major.


Sabem que l'any l'agost de 1972 van viatjar a la seva terra "natal" per assistir a l'estrena dels nous gegants de la Geltrú: l'Ulderich i la Guisla. També ens consta que l'any 1979 van viatjar en tren fins a Granollers per celebrar el 125è aniversari de l'arribada del ferrocarril.




L'any 1981 les figures van ser restaurades i recuperades pel grup d'animació local @Artristras. Els van batejar amb el nom de Magí i Xixilona oferint-lis una vida nova i integrant-los a les festes populars de la vila.





El nom de Xixilona fa referència a la làpida conservada a l'interior de l'ermita de Santa Maria del Camí on s'hi llegeix:

"Aquí descansa Quixilona de bona memòria, filla del comte Guifré."

Correspon efectivament a la làpida mortuòria de la filla petita de Guifré el Pelós.


L'any 1989 es constitueix la colla de geganters que se'n fa càrrec de les figures ençà. L'any 1990 els gegants són restaurats a fons per l'escultor Ramon Aumedes del Taller Sarandaca de Granollers configurant així la seva fesomia actual.


Fins a dia d'avui els gegants s'han arrelat pregonament al poble de la Garriga esdevenint uns elements clau i històrics per entendre el patrimoni festiu local.

Preservem-los, valorem-los, però sobretot, gaudim-los.

Per molts més Magí i Xixilona!


Recerca documentació i escrit per: Carles Riba

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Ball de cintes